النقط العشر لمراقبة جودة اللحوم الحلال انطلاقا من الكتاب والسنة ومعطيات العلوم الحديثة

BOURBAB MOHAMED

Abstract


                                                                                                                   بينت السنوات الأخيرة بأن طبيعة التغذية في آسيا تدمر الحواجز البيولوجية بين الكائنات الحية، وبأنها المسؤول الأول في ظهور الأنفلوونزات الجديدة، ولتجنبها فقد حرم النص القرآني تناول الميتة والدم ولحم الخنزير ، وجاء في السنة التي اعتمدها جمهور الفقهاء تحريم أكل الحيوانات المفترسة كالوحوش من أسد ونمر وذئب وفهد ( وكل ماله ناب مفترس من السباع ) وكذا الطيور الجارحة ، أي ذوات المخلب من الطير كالصقر والباز والنسر .

كما حرمت لحوم الكلاب، وحرمت أكل لحوم الحمر الأهلية ،كما حرمت الضفادع وأكل الثعبان والعقرب والفأرة وسواها ولما تنقله من عوامل الأمراض الفتاكة لبني البشر كالطاعون والتيفوس وسواها. وفي هذا السياق يهدف هذا البحث الى تعريف نقط المراقبة التي يجب أن تخضع لها اللحوم الحلال، وذلك قبل ختمها  وتقديم  شهادة حلال التي تمكن  المستهلك من اقتناء منتوج ذي جودة ومواصفات اللحوم الحلال، وتسمح هذه النقط العشر كذلك للصناعيين في القطاع بهيكلة أنفسهم وخدمة المجتمعات المسلمة التي زادت قوتها الشرائية لمنتوج الحلال باطراد.

وتمكن الدراسة كذلك المسلمين في شتى بقاع الأرض من العمل على نص قوانين تحترم اختياراتهم في التغذية المناسبة لهم، خصوصا في ضوء انتشار الأوبئة المرتبطة بطبيعة التغذية. وكذلك في إطار مطالبة بعض القوانين باستعمال وسائل تخذير الحيوانات قبل ذبحها بالصعق الكهربائي وغيره.

 Recent years have shown that nutrition in Asia is destroying the biological barriers between living things. And that it is primarily responsible for the emergence of a new flu. To avoid them, the Koranic text prohibits eating dead animals, blood and pork.

And this came in the Prophet's Sunnah adopted by the majority of jurists banning the eating of predatory animals such as the lion, tiger, wolf and leopard (and each animal has a tusk, it is considered a predator) as well only birds with claws, like the hawk, and the eagle.

She also banned dog meat, and forbidding eating donkey meat, also banned frog and snakes, scorpions and mice.

 In this context, this research aims to define ten control points to which halal meat must be subjected, before affixing it and to present a Halal certificate allowing the consumer to buy a "Halal" quality product.

These ten points also allow industrialists in the sector to structure themselves and serve Muslim societies, whose purchasing power for halal products has steadily increased.

The study also allows Muslims around the world to work on the text of laws that respect their choices for proper nutrition for them.

Especially in light of the spread of epidemics linked to the nature of nutrition.

Likewise, under certain laws requiring the use of animal stunning before slaughter.

 



 



Keywords


Meat; muscle; qualities;Halal; Food; Signs ;Monitoring institutions; Islamic law; Quality standards; Ten points for observation; Seasonal epidemics; renewable diseases .

Full Text:

PDF