Micronutriments & Covid-19

Abderrazak SADDARI, El Houcine SEBBAR, Mohammed CHOUKRI

Abstract


It is important to ensure that this Covid-19 health crisis does not lead to a nutritional crisis. Good nutrition is a key factor in the proper development and functioning of the immune system, which helps to ensure good resistance to possible disease or infection. A proper diet is an adequate source of all the nutrients essential for good health.


Keywords


Micronutriments; Covid-19; Immune system

Full Text:

PDF

References


Mises à Jour de l'OMS - Maladie Coronavirus 2019. https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Ministère Santé Maroc. Nutrition durant la pandémie de COVID-19. https://www.sante.gov.ma/Publications/Guides-Manuels/Documents/2020/GUIDE DE NUTRITION DURANT LA PANDEMIE DE COVID 2019.pdf

WONG, Carmen P., MAGNUSSON, Kathy R., SHARPTON, Thomas J., et al. Effects of zinc status on age-related T cell dysfunction and chronic inflammation. BioMetals, 2021, vol. 34, no 2, p. 291-301. doi: 10.1007/s10534-020-00279-5

DURU, Michel et LE BRAS, Claire. Crises environnementales et sanitaires: des maladies de l’anthropocène qui appellent à refonder notre système alimentaire. Cahiers Agricultures, 2020, vol. 29, p. 34. https://doi.org/10.1051/cagri/2020033

OBODETZ, Ekaterina Andreevna. Sports et technologies de soutien à la santé. Язык в сфере профессиональной коммуникации.—Екатеринбург, 2020, 2020, p. 774-778. http://hdl.handle.net/10995/84118

Schlienger, J. L., and L. Monnier. "Histoire de la vitamine D, une centenaire à laquelle on prête peut-être davantage qu’elle ne peut tenir." Médecine des maladies Métaboliques 13.4 (2019): 375-383. https://doi.org/10.1016/S1957-2557(19)30106-3

Lombard, M. O., et al. "Place des compléments alimentaires dans la prise en charge de la dénutrition en EHPAD: enquête de prévalence un jour donné." NPG Neurologie-Psychiatrie-Gériatrie 15.86 (2015): 77-83. https://doi.org/10.1016/j.npg.2014.12.004